top of page

קריאת תוכניות אדריכליות (על רגל אחת :)

תוכניות מגולגלות.jpg

סט תוכניות אדריכליות מורכב מגיליונות שונים, שכל אחד מהם מכיל ציור/שרטוט שנועד להציג למבצע ספציפי את התוצאה שאליה הוא נדרש להגיע בביצוע שלו. כך יש סט למהנדס, לבנאי, לחשמלאי, לאינסטלטור, לטרקטוריסט, לחלונאי וכן הלאה.

CutExample.jpg

תוכנית זה למעשה ציור/שרטוט של המבנה שכאילו "הורידו" לו את חלק המבנה שמעל גובה 1.5 מ' מהריצפה, על מנת שאפשר יהיה לראות את תוכנו.

כך יש לכל קומה ומפלס תוכנית משלה, שבדרך כלל קרוייה על שם המפלס, למשל: קומת כניסה, מפלס ביניים וכד'.

סמלים וסימנים

 

מקובל לסמן את הקירות, שנכתכו לכאורה, בקווים אלכסוניים, סימון שמקורו בסימנים שמשאיר אחריו מסור שיניים לאחר חיתוך (ראה/י בשרטוט למטה דוגמה לשרטוט קיר).

קווים מקווקוים מציגים בד"כ צורות שנמצאות מעל אותו קו פתיחת ההמבנה לשרטוט (שבגובה 1.5 מ' מהרצפה), כמו למשל: קורה מעל מעבר של פתח, בליטות והנמכות בתקרה, המדרגות העליונות בגרם מדרגות, פרגולות וכד'.

האלמנטים של ריהוט ומוצרי חשמל ואינסטלציה מתוארים באופן גרפי מייצג שקל לזהות. קל לזהות בשרטוט ספות, מיטות, שולחנות עם כסאות, כיורים, כיריים, מקלחות ואמבטיות. 

‏‏DrawingObjects7.PNG

מהסימנים הפחות ברורים הם החלונות ודלתות, שלמי שמכיר, ניתןלראות בהם ייצוג גרפי לצורות שמהם הם מורכבים ,וגם את מסלול התנועה של הכנפיים (הדלת עצמה או חלונות עם ציר), אבל אולי הסימן הכי פחות ברור הוא של ארון, שאין לו מבט-על מזהה (ובד"כ גם נכתכים בגובה 150 ס"מ מהרצפה) ולכן הם מיוצגים במלבנים שנחצים בשני אלכסונים / בצורת X (ראה/י דוגמאות למעלה).

בעוד שריהוט בשרטוט מציג את ייעוד החלל, הוא נותן גם קנה מידה "תחושתי" של מידות המבנה שבתוכנית, לעומתם, אביזרי אינסטלציה וחשמל (כמו מקרר, כיריים ומ.כביסה) דורשים תשתיות מתאימות, וכך מאירים גם פרטים טכניים בתוכנית .

מידות

מלבד השרטוט של המבנה שמציג את ה”צורות” שיש לבנות, כל תוכנית, על פי בעל המקצוע אליו היא מיועדת, תציג את המידות הרלוונטיות לביצוע כש:

  • מידות אורך ורוחב יוצגו  בעזרת קווי מידה עם מספרים במרכזם (כמו בתמונה שמעל).

  • מידות גובה, בעזרת מספר לצד סימון ברור ומוסכם לאיזו חלק של החלל הוא מתייחס. בהמשך נציג את הסימון המוסכם לגבהים של מפלסים, למדרגות ולגבהי פתחים (חלונות ודלתות)​

גובה מפלסי רצפות, תקרות ושטח מתוארים בעזרת "רוזטות גובה".

"רוזטת גובה" היא סימן של צלב שוכב, עם עיגול סביב הצטלבות הקוים, כשמעל ומתחת לקו הארוך מופיעים בד"כ מספרים, כשכל אחד מהם מייצג גובה אחר:

המספר העליון מציג גובה יחסי: יחסי לגובה פני הרצפה של מפלס הכניסה. למפלס זה קוראים "אפס אפס" וממנו נמדדת כרצפות האחרות, התקרות שמעליו ומתחתיו (במקרה של מרתפים - שם המספר יהיה במינוס).

המספר התחתון מציג גובה מוחלט/אבסולוטי ביחס לעולם: ביחס לגובה הממוצע שנקבע לפני הים.

DrawingLevels2_edited.jpg

מרגע שנקבע גובה 0.0 של מפלס רצפת הכניסה (בהרחבות, נתון זה יגיע כחלק מתוכנית הפיתוח של ההרחבה כדרישה), המספרים (העליון והתחתון) ישמרו על מרווח שווה בינהם. כך ניתן להסיק ממספר אחד את המספר השני ולכן לא צריך, ולא תמיד, מוצגים את שני המספרים. לפעמים, במקום אחד המספרים, יש הסבר לאיזה אלמנט מתייחסת רוזטת הגובה.

מדרגות

גרם (מהלך) מדרגות הינו אלמנט משופע שמשמש למעבר בין מפלסים, המורכב ממדרגות, כך שכל שתי מדרגות מחלקות את הפרש הגובה בין המפלסים לשלבי ביניים במרווחים שווים האחד מהשני.

בעוד שלכל מדרגה מפלס אחר, בתוכנית לא מפרטים נתונים אלו, אלא רק נותנים את סיפור המסגרת בסימון מוסכם ומקובל, שממנו ניתן להסיק את כל שאר הנתונים.

DrawingStairs3.PNG

דגשים בשרטוט מדרגות בתוכנית 

  • המדרגות נראות כמו רצף של מלבנים, ברוחב אחיד של כ 30 ס"מ, המוצבים זה לצד זה (למעט בשינוי כיוון, כמובן), עם או בלי סימון גרפי של האף שלאורך קצה המדרגה בכל מלבן/מדרגה.

  • לאורך מרכז כל גרם מדרגות יהיה חץ שמתליל במדרגה הנמוכה של הגרם ומצביע על כיוון העליה. 

  • מקובל למספר את המדרגות כך שהמדרגה הנמוכה ביותר במבנה תהיה מספר 1, וכל השאר ימוספרו ממנה.

  • סוג הקו שמציג את המדרגות מתחלף אחרי המדרגה העשירית והופך לקו מקווקו (כמו כל האלמנטים שמעל גובה "פתיחת המבנה לשרטוט") מה שעוזר לבצע ספירת מדרגות וחישובי גובה של כל מדרגה וגובה ראש ממנה.

  • בד”כ ייצוין גם גודל מדרגה אופייני בשני מספרים: הראשון, הגדול יותר יהיה השלח (העומק של המדרגה) והמספר השני, יהיה הרום (הגובה של המדרגה). למשל 30.0X17.0.

  • בד”כ, בנוסף להערות על המדרגות בתוך התוכנית עצמה, יהיה שרטוט של פרט המדרגות, בקנה מידה נמוך (רואים את הפרטים גדולים יותר) בנפרד.

פתחים (חלונות ודלתות)

לפתחים יש בד"כ יותר מידות גובה מאשר רוחב. על מנת להציג את שיטת הסימון של גבהי הפתחים נשתמש בשרטוט  המצורף למטה, בו בחלק העליון יש שרטוט של חזיתות פתחים, עליהן מסומנות מדות הרוחב והגובה של הפתחים, ובחלק התחתון, מתחת לכל פתח, יש את השרטוט שלו כפי שהיה מופיע בתוכנית, עם סימון אותן המידות של הרוחב וההגובה של הפתח.

DrawingOpenings4.PNG

הערה כללית לגבי מידות פתחים

בד"כ המידות שמופיעות הן המידות החיצוניות של מסגרת הפתח (לנוחות איש החלונות), אלא אם מצויין אחרת, ואת פרט הבנייה לבנאי, ובהתאם לסף החלון שנבחר וסוג עיגון החלון - יש לתאם עם קבלני החלונות והספים.

דגשים בשרטוט פתחים

את מידות הגובה רושמים מתחת לקו לקו המידה של הרוחב.

לדלתות יהיה מספר אחד:

  • המציין את גובה הפתח עצמו, (שהוא המרחק מהרצפה ועד תחתית הקורה שסוגרת עליה מעל).

לחלונות יהיו שני מספרים:

  • הראשון מציין את גובה הפתח עצמו.

  • השני שבסוגריים, מציין את גובה תחתית הפתח מהרצפה (שהוא המרחק מהרצפה ועד הפן העליון של סף החלון שהחלון יושב עליו).

לפתחים עם ארגז תריס סמוי יהיו שלושה מספרים:

  • הראשון מציין את גובה הפתח עצמו,

  • השני עם סימן חיבור, הוא תוספת הגובה של הפתח שנועד לארגז התריס (בתיאום עם אנשי החלונות),

  • והאחרון שבסוגריים מציין את גובה פני סף החלון מהרצפה הסמוכה.

לחלונות עם קשת יהיו ארבעה מספרים:

  • הראשון מציין את גובה חלק הפתח עם ההמזוזות/המשקופים הישרים

  • השני, עם סימן חיבור לפניו, יהיה תוספת הגובה שתופסת הקשת /החלק העגול. 
  • השלישי, בסוגריים, יהיה גובה פני סף החלון מהרצפה.

  •  הרביעי, לצד האות R, יהיה רדיוס הקשת.

bottom of page