
כמה מעלות למקום?
חוקי אצבע לבנייה ירוקה / משתלבת
-
"אי אפשר לפתור בעיות באותם הכלים והשיטות שיצרו אותם."
- פרופ' אלברט איינשטיין -
"הליכה באותה הדרך מקלקלת אותה"
- פתגם אפריקאי
-
איננו רגישים מספיק להשפעתם של מעלות בודדות, בנראות ובהשלכהתם עלינו. וזו כנראה בהסיבה לחוסר העירנות שלנו להשלכות של מעשינו. הנה שתי עובדות מדהימות:
- הידיעה שהטיית בניין במספר מעלות יכולה לשנות את ההתנהגות שלו (לטובה או לרעה) איננה נטמעת בשל חוסר היכולת שלנו לראות הבדל זה בעיניים (למשל כשמסתכלים על שני המצבים בתוכניות) - ועל פניו נראה שזוהי הסיבה למה חוד החנית של הבנייה הירוקה לא מיושם כמעט בכלל.
- ההבנה ששינוי בטמפרטורת כדור הארץ של מעלות בודדות (למשל של 2 צ'לזיוס) עשויות להשמיד את תנאי המחיה שלנו (יחד עם עוד יצורים רבים - חלקם אינם איתנו עוד) איננה מעוררת התייחסות ראויה, כנראה בשל הערך הזניח לכאורה של עליה של 0.17 מעלות בעשור - שזה בעצם "רק" 1.7 מעלות במאה שנים הקרובות (בהנחה שהתהליך לא יאיץ - והוא מאיץ לפי כל הדיווחים האחרונים), כלומר - העולם שבו נכדי וניני ירצו לגדל בו ילדים - בעוד אנו חווים את זה קורה כבר היום/הרבה זמן (-מדהים!)
-
מבנה/בניין הינו מערכת של כוחות סטטיים/ללא-תנועה שעובד מעצם נוכחותו / באופן פאסיבי.
במילים אחרות: מהות הבניין היא ייצוב, מיתון, השתלבות ויצירת שינוי ללא תנועה - וכל שאר חלקי הבניין הם תוספים מכאניים / מזהמים - ולכן עדיף לפתור את הבעיה קודם כל במבנה עצמו.
-
"אין מחסור - יש בזבוז"
- אדר' דר' נעם אוסטרליץ
-
"פתרונות מבוזרים יעילים (ומזהמים פחות) מטיפול מרוכז."
- אדר' רפי ריש
-
לכל תהליך ייצור יש חומרי גלם מהם יוצא המוצר ותוצרי לוואי. ההתייחסות לתוצרי הלוואי של התהליך כאל פסולת ולא כאל מוצר גלם של מוצר אחר - מזהמת.
-
"Less is More"
-
"זה לא פשוט להיות פשוט ועוד יותר מורכב לעשות משהו ממש פשוט".
-
"דבר מושלם, לא כשאפשר להוסיף עליו עוד משהו, אלא כשאי אפשר להוציא ממנו דבר"
- ביטויים שונים לתפיסת עולם של עיצוב ומעצבים
-
הצורך שלנו לייצר אוירה חברותית חיובית לא מאפשר לנו כבני אדם לדון/לטפל במחלה הכרונית שאנו מגדלים בבית, או במילים אחרות, צרכים פסיכולוגיים/חברתיים לא נותנים למציאות הפיזית (על אף בהירותה) לבלבל אותנו ולראות אותה כהוויתה.
-
כנראה שכל אדם צריך אל ולא מעט חרדים לעליונות אלם - ועל כך לא אחת נלחמים בני האדם. בנסיבות אלו, כנראה שכולנו יכולים לחלוק אל משותף...
- אל עולם טוב יותר - או לפחות אל עולם שיאפשר לילדינו פשוט לחיות בו.
-
כשהולכים לבד - מגיעים מהר. כשהולכים יחד - מגיעים רחוק.
- משפט אפריקאי
ליקוט: אלון לוטן
מוסמך מכון התקנים למלווה בנייה ירוקה (ת.י. 5281) ואדריכל הבית הטבעי